pondělí 21. května 2012

Chinese Zodiac: Dráty a nostalgie

Necelých sedm měsíců před premiérou tu máme upoutávku na "poslední akční film Jackieho Chana". Poslední lámání kostí a pak zasloužený důchod. Jackie to sliboval mnohokrát, plní to možná až příliš pozdě, ale nechme staré rozmíšky minulosti. Tváří v tvář upoutávce nelze nepookřát. Podobně jsem Jackiemu fandil naposledy u New Police Story. Upřímnost a pokora k fanouškům, kterou tehdy předvedl, se jen tak nevidí. Od té doby ji dokázal podobně předvést snad jen Stallone (Rocky, Rambo, Expendables) a krátkodobě snad i Van Damme (JCVD).



Ukázka vypadá hodně našlapaně a hlavně... definitivně. Skoro bych si tipnul, že film by mohl do promítaček klidně putovat už v létě. Prosinec je ale komerčně velmi výhodný termín a navícje tu ono magické spojení číslovek 12-12-12. Na to si prostě v Asii potrpí, takže chtě nechtě musíme čekat. A zjevně to bude stát za to - trailer začíná nevinnou vysvětlovačkou a očekávání je dále natahováno Jackieho spellovací vložkou, ale pak se to rozjede ve velkém stylu. Některé lokace hodně připomínají předchozí Relikvie, máme tu slibně vypadající catfight a Jackie měří své síly s mladou generací bojovníků, což je vždycky záminka pro vyšperkovanou choreografii (viz Andy On v New Police Story nebo Brad Allan v Gorgeous). Samozřejmě si musí trochu pomáhat dráty, což je vidět hlavně v akrobatičtějších pasážích, ale kromě "neviditelných rukou" je v záběrech vidět i trademarková schopnost využít bizarní rekvizity a součásti kulis proti soupeřům. O tom, že se to dost často vymkne z ruky a skončí v komediální rovině, se snad ani nemusím zmiňovat. Jackie je prostě zpátky a dává si hodně záležet, abychom dostali kromě coming outu i comeback.

Nenechte se příliš zaskočit průměrnou rytmikou ukázky a ne zcela vhodným hudebním podkresem. Asijské ukázky jsou podobně nanicovaté téměř vždy. Tady se alespoň tu a tam stříhá na hudbu (i když ne zrovna šťastně) a snaha o západní styl je víc než patrná. Jen v tom prostě kluci nejsou tak kovaní. Doporučuji spíš než formu ukázky řešit obsah půlsekundových záblesků v její poslední části. Asijský Jestřáb si bude hrát na Batmana, krotit skateboard (zřejmě další z mnoha gadgetů hlavního hrdiny) a vůbec dělat spoustu krkolomných stuntů. A vzhledem k tomu, že Jackie snímek režíruje, není pochyb o tom, že tenhle adrenalin uvidíme hezky z první ruky.

1 komentář: